• De beste natuurlijke voeding en andere leuke toebehoren:

  • Woensdagavond 19.30-20.30  en zaterdagochtend 10.00-12.00 cavia-pedicure-uurtje: om nageltjes te laten knippen of als je natuurlijke voeding wilt inslaan
    zaterdag 30 maart 13.30-15.00: Workshop Het fenomeen dat cavia heet
    zaterdag 30 maart 15.00-17.00: Workshop Sloopspeelgoed maken voor cavia’s en konijnen
    zaterdag 13 april 14.00-16.00: Workshop Kruidenmixen maken voor cavia’s en konijnen

    Meer info

Opvangperikelen #3: over mannenduo’s en een zesling

Het was weer een aardig drukke tijd in de caviaopvang. Er zijn cavia’s gebracht en natuurlijk gelukkig ook cavia’s verhuisd. 

We hebben twee geweldige koppeltjes kunnen maken van berenduo’s. Het ene duo is inmiddels al voorgesteld, dat zijn Gandalf en Merlijn. Nog nooit heb ik zo’n vlekkeloze koppeling tussen twee volwassen mannen gezien en nog nooit heb ik mogen zien dat ze zo graag in elkaars gezelschap vertoeven. Elke keer als je kijkt zie je ze samen onder hun wilgenbruggetje bij elkaar, en niet omdat ze bang zijn maar gewoon omdat ze elkaar erg leuk vinden. Is dat nou niet super-schattig? 

Het andere koppel bestaat uit Flip en Diego. Flipje woont in de opvang en is een heel vrolijk ventje, maar hij drinkt enorm veel en is heel dun. Ik vermoed dat hij een probleem aan zijn nieren heeft. In ieder geval durf ik hem niet uit te plaatsen omdat hij er ondanks zijn opgewekte gedrag niet 100% gezond uitziet. En toen kregen we de vraag of Diego naar de opvang mocht komen. Diego was een gezellige kerel van ongeveer 4 jaar oud, maar hij zit vol met bultjes, waarschijnlijk tumoren. Natuurlijk is hem nog een lang gezond leven gegund, maar ook voor zo’n cavia is uitplaatsen niet zo’n goed idee. Ik moet er niet aan denken dat ik een gezin heel blij maak met een leuke cavia die misschien kort daarna heel ziek wordt en ingeslapen moet worden. Natuurlijk kan dat altijd gebeuren met dieren, maar als je zoiets op voorhand kan voorkomen… 

En hoe verging dat? In eerste instantie zagen ze elkaar niet eens staan. Want…. er lagen ook stukjes wortel in de kooi die een stuk interessanter waren! Toen ze elkaar eindelijk gezien hadden was het niet meer dan even een beetje schudden met hun kontjes en vooral doorgaan met wortel eten. En inmiddels accepteren ze elkaar alsof ze elkaar al jaren kennen. 

Verder kwamen er nog een aantal duo’s en twee wat grotere aantallen cavia’s. Het eerste groepje bestaat uit vijf schattige meiden die uit een zorginstelling komen. Er heerste een muizenplaag en daardoor was besloten dat de cavia’s en kippen die daar aanwezig waren niet konden blijven. Dus zo kwamen moeder en dochter en nog drie andere dames naar ons. Ze zijn een beetje verlegen maar echt bang kan ik ze niet noemen. Ze zijn ook nog niet heel oud: drie van hen zijn pas een jaar, eentje is twee en van de laatste is de leeftijd niet bekend, maar echt oud is zij ook nog niet. En gelukkig zijn ze allemaal in prima gezondheid. 

Het tweede groepje dat gebracht werd bestond uit een zesling van een week of 7 oud (veel he!). De kleintjes zijn afkomstig uit een oepsnestje waarbij een gecastreerd beertje te vroeg bij het zeugje gezet was. Hij heeft daar nog even van geprofiteerd. Eigenlijk zouden de kleintjes eerder komen, maar de dierenarts had geconstateerd dat ze mijtjes hadden en de zorgzame eigenaren wilden ze mijt-vrij bij ons afgeven. Ik vind het echt super als mensen hun verantwoordelijkheid zo nemen! 

De zes kleintjes werden allemaal in aparte bakjes gebracht. Het bleek dat de dierenarts nog niet had kunnen zien wat hun geslacht was plus de kans op her-besmetting aanwezig was, waardoor die geadviseerd had om ze allemaal apart te houden. Dat was heel jammer want het bleek om vijf zeugjes en een beertje te gaan en natuurlijk is dat vanaf de geboorte al te zien. Er bleek ook onderzocht te zijn wat ze mankeerden door zaken op kweek te zetten en ze zouden geen schimmel hebben, maar aan de wittige korstige plekjes bij de oortjes bleek dat bij twee kleintjes echt het geval te zijn. Daar worden ze nu voor behandeld, gelukkig is dit heel eenvoudig op te lossen met een zalfje en niet iets waar de cavia’s veel last van hebben. Of ze mijtjes hadden weet ik niet, want ze waren wel mijt-vrij. Heel jammer dat er niet gewoon gezegd is dat er te weinig cavia-kennis aanwezig was om deze mensen, die zo begaan waren bij de diertjes, goed te kunnen helpen. 

Omdat het nest zo groot was zijn er een paar echt kleine kleintjes bij. Die blijven nog even, zodat ze niet teveel stress hebben en nog even goed kunnen groeien. Gezond zijn ze gelukkig wel, en lekker levendig. En er zit een behoorlijk karakter in, want kibbelen kunnen ze onderling ook al erg goed. Helaas zit er minstens één satijnzeugje bij, dit meisje blijft in principe in de opvang wonen. Het beertje is al verhuisd naar een vriendje en zal voor een hoop leven in de brouwerij gaan zorgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *