• De beste natuurlijke voeding en andere leuke toebehoren:

 • Woensdagavond 19.30-20.30  en zaterdagochtend 10.00-12.00 cavia-pedicure-uurtje: om nageltjes te laten knippen of als je natuurlijke voeding wilt inslaan
  zaterdag 25 mei 13.30-15.00: Workshop Het fenomeen dat cavia heet
  zaterdag 25 mei 15.00-17.00: Workshop Sloopspeelgoed maken voor cavia’s en konijnen
  zaterdag 13 april 14.00-16.00: Workshop Kruidenmixen maken voor cavia’s en konijnen

  Meer info

Zeven zeugjes

Vrijdachochtend zijn vrijwilligster Saskia en ik in alle vroegte op pad geweest naar een instelling voor speciaal onderwijs. Eerder deze week had ik contact met een man die daar werkt. Ze hadden een tijd geleden een aantal zeugjes en een beertje van iemand overgenomen, waar ze een lekker ruim verblijf voor gemaakt hadden. Ze hadden inmiddels een paar geplande nestjes gehad, wat natuurlijk ook leerzaam was voor de leerlingen, en hierin was ook de verantwoordelijkheid genomen om ze ook daarna goed te verzorgen of er de juiste baasjes voor te vinden. Ik was ook onder de indruk van de manier waarop de cavia’s, konijnen en kippen die aanwezig waren gehouden worden: heerlijk ruime en brandschone verblijven en allemaal dieren die blaken van gezondheid. Ook was er een educatieve moestuin, waarvan de oogst weer gebruikt werd voor lessen in de keuken. En ook de cavia’s profiteerden mee van deze verse lekkernijen. Kortom: hier werd goed voor alles gezorgd! 

In de zomervakantie was de zorg op iemand anders neergekomen en toen was het een beetje mis gelopen. Eerder gezegd, de mannen waren een beetje aan het scharrelen geweest met als resultaat een heel stel zwangere zeugjes. Ons was gevraagd om de geslachten nog even 300% te controleren om verdere ongelukjes te voorkomen. In overleg hebben we toen de meeste zeugjes meegenomen naar de opvang. Zo werd de situatie weer handelbaar en kon het welzijn voor alle dieren gegarandeerd worden. We hebben zeven dames meegenomen, waarvan twee nog erg jong zijn, eentje ongeveer 4 jaar en vier dieren van ongeveer een halfjaar. 

Dus nu verwachten we volop babies in de opvang! De cavia’s zijn uitstekend verzorgd en in zeer goede gezondheid, hebben naar wat we zien een fijn karakter en ook nog eens een leuk uiterlijk. Ze moeten in de opvang blijven tot zij hun nestje grootgebracht hebben of tot we zeker weten dat ze niet zwanger zijn (de twee jongedames van zes weken).  Daarna komen ze beschikbaar voor adoptie, maar ze zijn al wel te reserveren:

Nannett, 6 maanden oud
Nani, 6 maanden oud
Nanda, 6 maanden oud
Naila, 6 maanden oud
Nanna, 6 weken oud
Nala, 4 jaar oud

Dit is Snoesje, één van de twee babyzeugjes. Wegens haar uitzonderlijk goede karakter blijft Snoesje in de opvang wonen. Ze is zo gezellig, stabiel en vrolijk dat we haar gaan inzetten in onze Aai- en knuffelploeg en voor educatieve doeleinden 🙂

2 reacties:

 1. Miekelien Bierenbroodspot

  Is het wel veilig voor Nala om op haar leeftijd jonkies te krijgen? in verband met haar bekken? Wil jullie niet aanvallen. Het is namelijk toch al gebeurt. Veranderingen zal toch alleen maar meer stress voor haar zijn.

  Groetjes

  Miekelien Bierenbroodspot

  • Hoi Miekelien, dat is zeker niet goed op die leeftijd. Maar de cavia’s die wij krijgen zijn al zwanger als ze bij ons komen, wij fokken er niet mee. En dat betekent dat wij er ook niets aan kunnen veranderen, alleen maar hopen dat het goed gaat. Bij Nala ging het gelukkig uitstekend. Zij heeft niet veel later een prachtige gezonde zoon op de wereld gezet die naar een lief vriendje is verhuisd en zelf is ze ook al enige tijd geleden verhuisd.
   Ik begrijp niet helemaal wat het punt is dat je wilt maken? We zorgen goed voor de cavia’s die gebracht worden, meer kunnen we voor cavia’s als Nala die afgestaan worden niet doen.
   Groetjes Anne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *