• De beste natuurlijke voeding en andere leuke toebehoren:

  • Woensdagavond 19.30-20.30  en zaterdagochtend 10.00-12.00 cavia-pedicure-uurtje: om nageltjes te laten knippen of als je natuurlijke voeding wilt inslaan
    zaterdag 30 maart 13.30-15.00: Workshop Het fenomeen dat cavia heet
    zaterdag 30 maart 15.00-17.00: Workshop Sloopspeelgoed maken voor cavia’s en konijnen
    zaterdag 13 april 14.00-16.00: Workshop Kruidenmixen maken voor cavia’s en konijnen

    Meer info

Siepp en Sepp – gereserveerd

Dinsdag werd ik gebeld door een meneer die twee cavia’s af wilde staan. Ze stonden nu even bij hem, maar kwamen van zijn schoonmoeder die er wegens zijn leeftijd niet meer voor kon zorgen. Twee mannetjes die goed samen gingen.
“Ze hebben allebei klompvoetjes.” Wist hij te vertellen.
De alarmbellen gingen af. Opgezwollen voetjes is geen goed teken. 
Een foto via whatsapp liet inderdaad zien wat ik al vermoedde: beide heren hadden bumblefoot. En niet zo’n beetje ook niet helaas.
En hoewel we tijdelijk een wachtlijst hebben voor het afstaan van beertjes, voor spoedjes maken we natuurlijk plek. Dit was zeker zo’n spoedje.
Dus werden ze de volgende dag gebracht. Een dikke US Teddy van een jaar of twee die we Siepp noemden, en een magere Teddy van een jaar of vijf. De voetjes waren in het echt nog veel erger dan op de foto. Die zullen nooit meer helemaal goed worden, maar we gaan er alles aan doen om de wonden dicht te krijgen. Dat betekent dat ze op een extra dikke laag zachte bodembedekking staan. Dit zorgt voor minder druk op de pootjes en werkt als een kussentje. 
Daarnaast houden we hun hok extra schoon en we smeren hun pootjes tweemaaldaags lekker dik in met honingzalf. Dit is echt wondermiddel. En dat bleek ook wel, want één van de korsten viel er zonder overdrijven na één dag al af. Zaterdag, dus drie dagen later na komst, kwamen er nog meer korstjes los.
Siepp had ook een flinke zweer aan zijn pootje. Daarom hebben we er trekzalf op gesmeerd en hem voorzien van een mooie zebrapint-pleister. En ook dat bleek bijzonder goed te helpen, want de volgende dag zat er een kleine opening in waardoor de troep naar buiten kon.
Hoewel de zooltjes altijd dik en blijvend beschadigd zullen blijven, lijkt het erop dat de wonden vrij snel verdwijnen. Dat is al een hele overwinning. We zijn voorzichtig hoopvol voor ze.

De oudste van de twee, Sepp, is ook wat dun en zit slecht in zijn vacht. Ook daar gaan we aan werken. We wegen beide heren eens in de week en ze krijgen naast de gewone voeding (hooi, kort hooi, Pippa&Koda Caviakorrel met kruiden, kruidenmix en groenten) ook nog ondersteunende voeding. In hun geval is dat groene haver om de spijsvertering te stimuleren en Piep! Mueslimix Deluxe om de eetlust goed te houden en wat extra energie te geven.
Dat is ook wel nodig, want hoewel Siepp (de lichtste) met zijn 1350 gram prima op gewicht zit, weegt Sepp maar 750 gram. Dat is echt héél weinig. We hopen dat hij het gaat redden nu hij verhuisd is en dus nog wat extra stress heeft op zijn oude dag.

Reacties zijn gesloten.