• De beste natuurlijke voeding en andere leuke toebehoren:

 • Woensdagavond 19.00-20.00  en zaterdagochtend 10.00-12.00 cavia-pedicure-uurtje: om nageltjes te laten knippen of als je natuurlijke voeding wilt inslaan 🙂
  Zaterdag 29 januari 14-00-15.30: Workshop Sloopspeelgoed maken voor cavia’s en konijnen
  Zondag 30 januari 10.30-12.00: Workshop Het fenomeen dat cavia heet
  Zaterdag 5 februari 14.00-16.00/16.30: Workshop Kruiden voor cavia’s en konijnen

Cavia als huisdier

Cavia’s leven van nature in groepen en zijn dus meestal het gelukkigst met een soortgenootje. Twee jonge dieren (jonger dan 5 weken) kunnen het bijna altijd goed met elkaar vinden. Wanneer u één oudere cavia heeft, of dit nu een beertje of een zeugje is, gaat het koppelen van een soortgenootje vaak ook het beste met een jonge cavia. Twee oudere zeugjes kunnen vaak (maar niet altijd) ook goed met elkaar overweg. Twee volwassen beertjes zijn bijna nooit succesvol bij elkaar te zetten. Twee beertjes kunnen dus prima dikke vrienden worden. Zorg wel dat zij niet in aanraking komen met zeugjes, dan kunnen ze gaan vechten.

De grootte van de kooi dient tenminste 1,2 x 0,5 meter te zijn, liefst nog groter. Vind u dit teveel ruimte in beslag nemen? Neem dan geen cavia’s, want dan krijgen zij onvoldoende lichaamsbeweging. Daarnaast hebben twee cavia’s dan niet voldoende ruimte om elkaar uit de weg te gaan, waardoor ze zich aan elkaar kunnen gaan irriteren en ruzie kunnen gaan maken. U zou toch ook niet graag uw hele leven met een persoon in een klein kamertje willen doorbrengen?

Cavia's en kinderen

Cavia’s zijn huisdiertjes waar u veel plezier aan kunt beleven. Ze zijn vriendelijk en vocaal, en daardoor ook heel geschikt voor kinderen (mits goed begeleid).

Houd altijd in gedachte dat u als ouder altijd de verantwoordelijkheid heeft over de cavia’s! Leer kinderen hoe zij de cavia moeten aaien en knuffelen en blijf er altijd bij. Leer ze dat ze niet zonder toezicht aan de cavia’s mogen komen, om te voorkomen dat zij ze per ongeluk pijn doen.

Daarnaast dient u altijd te controleren of de cavia’s goed verzorgd worden: krijgen ze elke dag hun eten en drinken? Wordt de kooi op tijd schoongemaakt? Zeker van wat jongere kinderen kunt u niet verwachten dat zij dit altijd doen. Samen eten geven, en samen de kooi schoon maken is dan een betere optie.

Neem dus alleen cavia’s als ook u als ouder cavia’s wilt, en niet alleen voor de kinderen. Te veel cavia’s belanden bij ons omdat de kinderen niet goed genoeg voor ze willen zorgen.

Meer weten over de cavia als huisdier, huisvesting, voeding en verzorging?

Kijk dan op www.beestenplein.nl.

Onze online leeromgeving

In onze online leeromgeving vind je cursussen, e-books en meer om 

Een deel van de inhoud is voor iedereen gratis toegankelijk, neem dus snel een kijkje! 

Meld je gratis aan:

kenniscentrum.beestenplein.nl

Kindercursus: Cavia’s houden

Weet jij wat cavia’s allemaal nodig hebben om een fijn leven te hebben bij ons? Alles wat je echt moet weten over deze leuke en gezellige dieren! 

Deze cursus is gratis te volgen!

Beginnerscursus: Het fenomeen dat cavia heet

De basis voor iedereen die al cavia’s heeft of overweegt om cavia’s te gaan houden! Maak kennis met deze leuke dieren en alles wat erbij komt kijken om ze een fijn leven te geven. En natuurlijk hoe je zelf ook extra veel plezier aan je dieren kunt beleven!

Deze e-cursus kost 5,50 euro

Wat heb je allemaal nodig voor cavia’s? Download hier gratis je boodschappenlijstje!

Boodschappenlijstje voor je cavia’s downloaden

Workshops volgen in ons welzijnscentrum voor huisdieren? 

Houd de agenda bij op:

AGENDA

Reacties zijn gesloten.

 • Wat heb jij vandaag voor je huisdieren gedaan?

  Meer weten over dieren? — Op zoek naar natuurlijke voeding je huisdieren? — Aai-en knuffelploeg op bezoek?

  http://www.beestenplein.nl/