• De beste natuurlijke voeding en andere leuke toebehoren:

 • Woensdagavond 19.30-20.30 en zaterdagochtend 10.00-12.00 cavia-pedicure-uurtje: om gewoon even langs te komen of nageltjes te laten knippen. Of als je gewoon even cavia’s wilt komen kijken of natuurlijke voeding wilt inslaan 🙂

  Zaterdag 29 augustus: workshop Het fenomeen dat cavia heet

  Zaterdag 5 september: workshop Sloopspeelgoed maken voor cavia’s en konijnen

  Zaterdag 12 september: workshop Kruiden voor cavia’s en konijnen

  Meer info

Cavia als huisdier

Cavia’s leven van nature in groepen en zijn dus meestal het gelukkigst met een soortgenootje. Twee jonge dieren (jonger dan 5 weken) kunnen het bijna altijd goed met elkaar vinden. Wanneer u één oudere cavia heeft, of dit nu een beertje of een zeugje is, gaat het koppelen van een soortgenootje vaak ook het beste met een jonge cavia. Twee oudere zeugjes kunnen vaak (maar niet altijd) ook goed met elkaar overweg. Twee volwassen beertjes zijn bijna nooit succesvol bij elkaar te zetten. Twee beertjes kunnen dus prima dikke vrienden worden. Zorg wel dat zij niet in aanraking komen met zeugjes, dan kunnen ze gaan vechten.

De grootte van de kooi dient tenminste 1 x 0,5 meter te zijn, liefst nog groter. Vind u dit teveel ruimte in beslag nemen? Neem dan geen cavia’s, want dan krijgen zij onvoldoende lichaamsbeweging. Daarnaast hebben twee cavia’s dan niet voldoende ruimte om elkaar uit de weg te gaan, waardoor ze zich aan elkaar kunnen gaan irriteren en ruzie kunnen gaan maken. U zou toch ook niet graag uw hele leven met een persoon in een klein kamertje willen doorbrengen?

Cavia's en kinderen

Cavia’s zijn huisdiertjes waar u veel plezier aan kunt beleven. Ze zijn vriendelijk en vocaal, en daardoor ook heel geschikt voor kinderen.

Houd altijd in gedachte dat u als ouder altijd de verantwoordelijkheid heeft over de cavia’s! Leer kinderen hoe zij de cavia moeten aaien en knuffelen en blijf er altijd bij. Leer ze dat ze niet zonder toezicht aan de cavia’s mogen komen, om te voorkomen dat zij ze per ongeluk pijn doen.

Daarnaast dient u altijd te controleren of de cavia’s goed verzorgd worden: krijgen ze elke dag hun eten en drinken? Wordt de kooi op tijd schoongemaakt? Zeker van wat jongere kinderen kunt u niet verwachten dat zij dit altijd doen. Samen eten geven, en samen de kooi schoon maken is dan een betere optie.

Neem dus alleen cavia’s als ook u als ouder cavia’s wilt, en niet alleen voor de kinderen.

Meer weten over de cavia als huisdier, huisvesting, voeding en verzorging?

Kijk dan op www.beestenplein.nl.

Omdat we merken dat er behoefte aan is organiseren wij regelmatig workshops, lezingingen en cursussen over onder andere cavia’s. 

Meer info op:

https://beestenplein.nl/home/kenniscentrum/ 

Reacties zijn gesloten.

 • Wat heb jij vandaag voor je huisdieren gedaan?

  Meer weten over dieren? — Op zoek naar natuurlijke voeding je huisdieren? — Aai-en knuffelploeg op bezoek?

  http://www.beestenplein.nl/