• De beste natuurlijke voeding en andere leuke toebehoren:

  • Woensdagavond 19.30-20.30  en zaterdagochtend 10.00-12.00 cavia-pedicure-uurtje: om nageltjes te laten knippen of als je natuurlijke voeding wilt inslaan
    zaterdag 30 maart 13.30-15.00: Workshop Het fenomeen dat cavia heet
    zaterdag 30 maart 15.00-17.00: Workshop Sloopspeelgoed maken voor cavia’s en konijnen
    zaterdag 13 april 14.00-16.00: Workshop Kruidenmixen maken voor cavia’s en konijnen

    Meer info

Wie zijn wij?

Hoi, mijn naam is Anne Raats-van den Boogaard. Onze caviaopvang is in 2012 opgericht en ontstaan als hobby. Inmiddels kan je niet meer van zomaar een hobby spreken: cavia’s spelen een grote rol in ons huishouden, élke dag. En naast de cavia’s houd ik me eigenlijk de hele dag wel bezig met huisdieren, aangezien we ook nog vier honden hebben die veel aandacht en tijd vragen. Maar daarnaast probeer ik ook nog bij te dragen aan een beter huisdierenwelzijn van zoveel mogelijk dieren.

Want hoewel ik gelukkig heel vaak zie dat huisdieren een geweldig leven hebben zie ik ook vaak dieren die het niet zo goed getroffen hebben. Bij cavia’s zie je dat dieren nog steeds alleen gehouden worden, of in te kleine kooien. Dat ze verkeerde voeding krijgen (teveel verwennerij veroorzaakt ook dierenleed!) of dat mensen totaal niet begrijpen wat hun dier bedoelt. In de opvang worden talloze cavia’s gebracht die gewoon als speelgoed voor de kinderen dienden. Is het niet leuk meer, dan moet het weer weg. Cavia’s worden nog steeds gedumpt in dozen in de vrieskou. Of mensen dachten twee vrouwtjes te hebben maar zitten opeens met een heleboel kleintjes te kijken. Situaties vanuit onwetendheid of desinteresse. Maar ook situaties waar dieren niet voor gekozen heeft, hij is immers volledig afhankelijk van onze zorg.

En daarom zijn wij het verplicht aan ze om ze een zo goed mogelijk leven te bieden. Nog mooier: op die manier genieten we zelf ook veel meer van onze dieren. Hoe dan? Neem maar eens een kijkje op www.beestenplein.nl om meer te weten te komen over onze natuurlijke huisdierenvoeding van topkwaliteit, een super-interessante workshop of de aai- en knuffelploeg.

Cavia’s zijn individuen met een eigen karakter en eigenwaarde

In de opvang wordt niet gefokt met cavia’s, daarvoor zijn al genoeg hobbyfokkers (en helaas ook minder goede fokkers). Ik vind het belangrijk om een adoptie in het belang van de cavia’s te doen. Dat betekent dat we cavia’s die samen gebracht worden  en goed met elkaar overweg kunnen ook weer samen naar een nieuw baasje gaan. Soms blijven ze hierdoor langer in de opvang wonen, bijvoorbeeld omdat er eentje al oud is of misschien er schuw. Dat maakt ons niet uit.

Daarnaast worden beertjes niet vaak gecastreerd. Twee beertjes kunnen immers vaak prima met elkaar overweg (mits het karakter past en met het koppelen op de leeftijd gelet wordt). Waarom zouden we ze dan uit elkaar halen als ze samen gebracht zijn en het goed met elkaar kunnen vinden? Regelmatig komen cavia’s ook alleen naar de opvang. In dat geval kijken we naar het karakter van de cavia bij het matchen met een andere cavia. En aangezien cavia’s groepsdieren zijn die echt behoefte hebben aan cavia-gezelschap doen wij enorm ons best om een fijne match te maken. We kijken in dat geval naar het karakter van het individu en proberen een cavia te vinden de daar qua karakter ook bij past. Dit geldt ook voor volwassen beertjes, al komt dat iets nauwer dan het koppelen van een volwassen beertje aan een babybeertje.

Een aanzienlijk deel van onze opvang is ingericht als rusthuis. Hier wonen cavia’s die te oud zijn om nog te verhuizen, dieren met gezondheidsproblemen of cavia’s met gedragsproblemen. Hier wonen een aantal koppeltjes, beertjes in een seniorensoos en zeugjes in een bejaardentehuis.

Zonder vrijwilligers geen opvang!

Sinds onze dochter in 2017 geboren is was het onmogelijk om de opvang en alles eromheen alleen draaiende te houden. Niet alleen ben je het aan zo’n klein meisje verplicht om haar alle liefde en aandacht te geven die ze nodig heeft, nee ook was de opvang inmiddels behoorlijk gegroeid. En daarom ben ik inmiddels gezegend met een geweldig team aan vrijwilligers en stagiaires. Vrijwilligerswerk betekent niet dat je vrijblijvend kunt helpen wanneer het je uitkomt. Het is geen betaalde baan, maar dat wil niet zeggen dat er niet op je gerekend wordt. Juíst wel. Ik ben de vrijwilligers van de caviaopvang heel erg dankbaar voor hun hulp!

Reacties zijn gesloten.