• — Animals leave pawprints on our hearts —

  • zaterdag 26 mei 14.30-16.30/16.00 Workshop Het fenomeen dat cavia heet (kinderen welkom): Meer info

Wie zijn wij?

Graag wil ik me even voorstellen en laten weten hoe de opvang is ontstaan. Mijn naam is Anne Raats-van den Boogaard. (Huis)dieren spelen een hele belangrijke rol in mijn leven. Na de opleiding Dier- en Veehouderij aan Hogeschool HAS Den Bosch heb ik een Master Dierwetenschappen afgerond aan Wageningen Universiteit, met als specialisatie Diergezondheid- en gedrag, Diervoeding en Consumentengedrag. Momenteel ben ik werkzaam als voedingsdeskundige bij een mengvoerbedrijf voor knaagdieren, konijnen en vogels en hebben we een (hobbymatig) bedrijfje Beestenplein dat zich richt op voorlichting geven over huisdieren en het aanbieden van o.a. voeding en toebehoren. Daarnaast wordt een groot gedeelte van de tijd besteed aan…. de huisdieren.

Het is bij ons thuis een gezellige beestenbende: we hebben vier honden, twee katten, konijnen, wat vogels en een redelijke hoeveelheid cavia’s. 

Vanzelfsprekend wordt er niet gefokt met dieren die naar de opvang gebracht worden. In sommige gevallen kan het vanuit welzijnsoogpunt echter voorkomen dat een (baby)cavia naar de opvang verhuist van een hobbyfokker. Bijvoorbeeld als er een eenzame beer in de opvang zit, is de beste optie vaak een babybeertje bij hem te zetten, zodat hij een maatje voor het leven heeft. Beertjes van vier weken worden echter zelden naar de opvang gebracht en castratie zodat ze bij een zeugje kunnen leven brengt een risico met zich mee. In zo’n geval biedt een babybeertje dus vaak de beste uitkomst. Als we veel eenzame beren hebben in de opvang nemen we soms contact op met bevriende fokkers om te kijken of ze ons aan een vriendje kunnen helpen. Ook weten we in de omgeving meerdere hobbyfokkers te zitten die op een verantwoorde manier met hun dieren omgaan. 

Zo kunnen we zowel mensen die cavia’s uit de opvang zoeken als mensen die cavia’s van een fokker zoeken goed advies geven. Want helaas worden er nog regelmatig ongewenste nestjes geboren omdat mensen een broertje en een zusje hebben meegekregen of dat beertjes niet of te laat gescheiden werden van de zeugjes. Niet alleen in dierenwinkels, maar ook bij fokkers.  

Iedereen die vragen heeft of advies wilt over cavia’s is van harte welkom om contact op te nemen! 

Reageren is niet mogelijk

  • Laat je huisdier genieten, dan geniet jij ook!

    Meer weten over dieren? — Op zoek naar natuurlijk topvoer voor je huisdieren? — Aai-en knuffelploeg op bezoek?

    http://www.beestenplein.nl/