• De beste natuurlijke voeding en andere leuke toebehoren:

  • Woensdagavond 19.30-20.30  en zaterdagochtend 10.00-12.00 cavia-pedicure-uurtje: om nageltjes te laten knippen of als je natuurlijke voeding wilt inslaan
    zaterdag 30 maart 13.30-15.00: Workshop Het fenomeen dat cavia heet
    zaterdag 30 maart 15.00-17.00: Workshop Sloopspeelgoed maken voor cavia’s en konijnen
    zaterdag 13 april 14.00-16.00: Workshop Kruidenmixen maken voor cavia’s en konijnen

    Meer info

Veelgestelde vragen

Kan ik zomaar langskomen als ik cavia’s wil adopteren of afstaan?

Wij hebben geen openingstijden, maar werken op afspraak. Als u een bezoek wilt brengen aan de opvang om afstand te doen, te adopteren of om gewoon te komen kijken, dan maken we een afspraak die voor beiden uitkomt en kunt u vrijblijvend kennis komen maken. Indien de afspraak niet meer doorgaat vernemen wij dit ook graag, zodat we er rekening mee kunnen houden.

Zijn alle cavia’s die mogen verhuizen tam?

Nee, zeker niet. Wij zien het ook niet als onze taak om all cavia’s zo “tam” mogelijk naar een nieuw baasje te kunnen laten verhuizen. Hoe “tam” een cavia is en kan worden hangt af van zijn karakter en de tijd en manier waarop de cavia tam gemaakt is. Hoeveel aandacht heeft hij gehad? Hoe is hij behandeld? Waar stond het hok of de kooi? Allemaal factoren die dat beïnvloeden.

We krijgen cavia’s binnen die ontzettend tam zijn en een hele open kijk hebben op wat er allemaal om hen heen gebeurt, maar ook dieren die extreem angstig zijn. We kijken altijd per dier hoe het went en wat voor karakter het heeft. Als een bange cavia na extra aandacht bijtrekt kan het best nog een tam diertje worden. Maar sommige dieren zijn gewoon banger aangelegd, of houden niet van knuffelen. We gaan dit soort cavia’s niet kosten wat het kost tam maken, hiervoor zoeken we een baasje die hen begrijpt en respecteert. Vaak zijn dit trouwens hele gezellige cavia’s in hun kooi!

Een duidelijk artikel over het “tam” maken van cavia’s lees je hier.

Ik wil mijn cavia afstaan. Mag hij/zij in de opvang komen wonen?

Wij krijgen regelmatig de vraag of een cavia in de opvang mag wonen, zodat hij/zij nog regelmatig bezocht kan worden. Wij begrijpen dat zeker, maar verreweg de meeste cavia’s die gebracht worden komen beschikbaar voor adoptie. Want als we alle cavia’s zouden houden kunnen we al heel snel geen nieuwe dieren meer aannemen. Het kan echter voorkomen dat dieren wél in de opvang blijven wonen. Het gaat dan meestal om chronisch zieke dieren, dieren met serieuze gedragsproblemen of oude dieren die we niet meer willen verplaatsen op hun oude dag.

Ik wil mijn cavia’s afstaan. Komen jullie ze ophalen?

Dat doen we in de regel niet. We hebben het al enorm druk met het verzorgen van de cavia’s, alle afspraken, administratie etc daaromheen, dus daar gaan we niet aan beginnen, uitzonderingen daar gelaten.

Plaatsen jullie cavia’s ook alleen uit? 

Nee. Voor elke cavia is een een maatje te vinden, al is dat bij de ene wat moeilijker dan bij de andere. Dieren met serieuze gedragsproblemen naar andere cavia’s wonen meestal in de opvang als we een oplossing gevonden hebben. En voor sommige dieren zoeken we een hele specifieke plek om te herplaatsen, bijvoorbeeld voor een heel fel zeugje kan een gecastreerd beertje met een goed karakter een uitkomst bieden. Omdat de kans op zo’n potentieel baasje niet zo groot is zitten deze dieren meestal wat langer in de opvang, maar zolang ze bij ons zitten zullen ze het zeker goed hebben.

Voor iedere cavia vinden we dus wel een oplossing.

Wat gebeurt er met cavia’s die moeilijk of niet plaatsbaar blijken te zijn?

Jonge, tamme en gecastreerde cavia’s hebben meestal vrij snel weer een nieuw baasje. We krijgen echter regelmatig (zeg maar gerust vaak) dieren binnen die al oud zijn, of heel erg schuw, of cavia’s die een fel karakter hebben en niet makkelijk te koppelen zijn. Gelukkig zijn er ook mensen die juist deze cavia’s een tweede kans willen geven, daar zijn we heel blij mee, maar dit zijn er niet zo veel. Daardoor blijven ze vaak langere tijd in de opvang wonen. We krijgen wel eens de vraag of we moeilijk plaatsbare dieren laten inslapen, dit gebeurt absoluut niet. Elke cavia mag blijven zolang het nodig is, of dat nou een week, een jaar of permanent is.

Laten jullie de cavia’s die bij jullie verblijven ook regelmatig los in een ren lopen?

Dat zouden we heel graag willen, maar gezien de hoeveelheid dieren die bij ons woont, de ruimte en de hoeveelheid werk die dat met zich meebrengt (en de moeite om aan hulp te komen) is dat niet haalbaar. We halen dieren wel regelmatig uit de kooi om te socialiseren en dieren die veel aandacht nodig hebben krijgen dat. En uiteraard kunnen ze altijd contact maken met soortgenootjes, wat het allerbelangrijkste is.

Kan ik dieren uit verschillende koppeltjes kiezen en adopteren?

Nee. De cavia’s die in koppeltjes mogen verhuizen zitten zo met een reden, namelijk dat ze wat aan elkaars gezelschap hebben. Natuurlijk kunnen we sommige dieren sneller plaatsen als ze los van elkaar mogen verhuizen, maar dat is niet in het belang van de cavia’s en gebeurt dus niet. Bij beertjes komt daar nog bij dat die niet zomaar gekoppeld kunnen worden op volwassen leeftijd. Als wij cavia’s binnenkrijgen die bij elkaar horen maar totaal niets met elkaar hebben dan mogen ze meestal wel los van elkaar verhuizen, maar dan staat dit duidelijk vermeld bij de beschrijving van de dieren en komt niet vaak voor.

Ik zie dat jullie ongecastreerde beertjes meestal in koppeltjes plaatsen. Gaat dat wel goed?

Jazeker! 2 beertjes gaat in de meeste gevallen minstens zo goed als 2 zeugjes en soms nog wel beter. Of ze wel of niet gecastreerd zijn heeft bij cavia’s maar weinig invloed op hun gedrag tegenover elkaar. Beertjes zijn eerlijker tegen elkaar dan zeugjes. Als ze elkaar echt niet mogen zal je het dus ook eerder zien. Sommige beertjes zijn echt dikke maatjes, andere dulden elkaar gewoon in de kooi. Dat wil echter niet zeggen dat ze niks aan elkaar hebben! Het gaat erom dat ze een soortgenootje hebben waarmee ze kunnen communiceren.

De beste combinatie in onze ogen is een volwassen (ouder dan een jaar) of ouder beertje waar een babybeertje is bijgezet, bij voorkeur op een leeftijd van 4 tot 6 weken. Twee babybeertjes gaat meestal ook goed, maar zodra ze volwassen worden kan het soms (gelukkig meestal niet!) even een moeilijke periode zijn omdat ze dan allebei tegelijk last krijgen van hun hormonen. Als er eentje al volwassen is zal dat een heel stuk minder zijn.

Oudere beertjes kunnen in sommige gevallen nog prima gekoppeld worden, omdat ze vaak wat rustiger zijn en het allemaal wel prima vinden. En sommige wat jongere beertjes hebben een heel zachtaardig en makkelijk karakter wat ze ook op volwassen leeftijd nog te koppelen maakt. Dit doen we echter in de regel niet met beertjes die bij mensen thuis zitten, maar alleen met opvangdieren. Zo kunnen we er ook echt zicht op houden wat er gebeurt en soms is het moeilijk om de signalen die ze afgeven goed te lezen. Met name het verschil tussen imponeren en vechten is niet altijd makkelijk te onderscheiden.

Waarom castreren jullie niet zoveel beertjes?

Ten eerste vinden wij het niet in het belang van de cavia’s om 2 beertjes die goed met elkaar overweg kunnen uit elkaar te halen. Daarnaast is een castratie bij een cavia een riskantere ingreep dan bij de meeste andere huisdiersoorten. De narcose zelf is meestal belastend en naderhand voelen ze zich ziek, waardoor ze meestal een periode hebben dat ze slecht eten. En soms krijgen ze zelfs een week na de operatie nog problemen. Als er één beertje gebracht wordt dan kijken we naar de leeftijd, de gezondheid en het karakter. Beertjes boven de 2,5 jaar worden meestal niet meer gecastreerd. Dieren met een pittig karakter komen ook eerder in aanmerking, omdat de kans op problemen met een ander beertje dan wat groter is. Daarnaast zijn beertjes met zo’n karakter juist heel goed om een groepje zeugjes onder hun hoede te geven.

Help! Een van mijn beertjes is overleden en zoekt een nieuw vriendje. Wat kan ik het beste doen?

Als je een beertje een nieuw maatje wilt geven kan je het beste kiezen voor een babybeertje van 4 tot 6 weken. We krijgen regelmatig de vraag om een volwassen beertje te koppelen aan een beertje uit de opvang, dit doen we niet. Het risico dat dit niet goed gaat is namelijk niet klein. Beertjes van zo’n 4 tot 9 maanden zijn meestal wat lastiger te koppelen omdat ze dan volwassen worden. We raden daarom aan om dan even te wachten tot het beertje ouder dan 9-12 maanden is en er dan een babybeertje bij te zetten.

 

Kunnen jullie garanderen dat ik gezonde, niet-doorgefokte cavia’s bij jullie koop?

De cavia’s die naar onze opvang gebracht worden, komen overal vandaan. Dierenwinkels, hobbyfokkers, oepsnestjes, … Vaak weten we de achtergrond dus niet precies en de ene cavia zal een gezonder genetisch pakket meegekregen hebben dan de ander. Het is dus onmogelijk om te zeggen dat de dieren een lang en gezond leven zullen hebben (maar dat valt natuurlijk nooit te garanderen). Zeker omdat een cavia die ziek wordt niet altijd even makkelijk beter te maken is, of dat nou door een erfelijke aandoening komt of door iets als een longonsteking of een andere ziekte die ze opgelopen hebben. Ook een goede hobbyfokker zal niet kunnen garanderen dat een cavia zonder problemen 7 jaar oud wordt, dat kan bij geen enkele diersoort. Het is dus ook gewoon een beetje geluk hebben. De meeste cavia’s die uitgeplaatst worden, worden gelukkig gezond oud!

Bij afstand en adoptie worden cavia’s altijd nog extra door ons nagekeken op hun gezondheid, zodat we in ieder geval voor zover dat zichtbaar is weten dat ze op dat moment gezond zijn.

Wij overwegen cavia’s te adopteren, maar we weten niet of de kinderen er voldoende interesse in hebben. Kunnen we eerst cavia’s lenen om te kijken hoe het gaat?

Nee. Het besluit om cavia’s te nemen voor de kinderen is prima, maar de verantwoordelijkheid voor de zorg ligt altijd bij de ouders. Veel kinderen zullen na enige tijd hun interesse verliezen en juist dan is het belangrijk dat je als ouders laat zien dat het zorgen voor een dier dan ook doorgaat. Want wat leer je je kinderen als je dieren bij gebrek aan interesse weer weg doet? Ook zien we dat kinderen van ouders die zelf geen interesse hebben in de dieren en ze puur voor hen hebben aangeschaft vaak ook al snel geen interesse meer hebben in de cavia’s. Dit zijn meestal de cavia’s die wij aangeboden krijgen voor afstand. Zien kinderen dat de ouders de huisdieren goed verzorgen, dan geef je ze toch pas echt mee wat verantwoordelijkheid is? Dus besluit eerst als gezin of jullie de zorg op je wilt nemen en lees je vooraf goed in over cavia’s, kom ze eerst ervaren, of ga bij mensen op bezoek die cavia’s hebben. Dan weet je beter of cavia’s wel bij jullie passen.

Daarnaast vinden wij het niet in het belang van de cavia’s om onnodig vaak te verhuizen. Elke verhuizing is stressvol, hoe tam de dieren ook zijn. 

Wat krijgen jullie cavia’s te eten?

Als basis krijgen al onze cavia’s onbeperkt hooi van een goede kwaliteit, aangezien dat hun hoofdvoeding is. Hooi is vezelrijk en arm in energie en sluit hierbij aan op de natuurlijke voedingsbehoeftes van cavia’s. Ze hebben het altijd in hun hok nodig, omdat ze de hele dag door kleine hoeveelheden eten. Hun verteringsstelsel is hier ook op afgestemd.

Daarnaast krijgen ze enJOY Caviakorrel met kruiden. Dit brokje voldoet 110% aan onze verwachtingen en eisen: er zit ruim voldoende energie en eiwitten in, maar niet teveel, zodat ze niet onnodig belast worden. Er zit geen soja in, dus is er ook geen risico op het gebruik van genetisch gemodificeerde sojabonen (wat regelmatig gebruikt wordt in vee- en diervoeding). Daarnaast zitten de benodigde vitamines en mineralen erin, waarvan het vitamine C-gehalte zeer hoog is. Daardoor is bijvoeren met bijvoorbeeld vitaminepilletjes niet nodig. Wat ook zeer prettig is, is dat het calciumgehalte wat lager is, waardoor de kans op blaas- of nierproblemen minder groot is. De brokjes zijn geperst als korreltjes/staafjes. We horen wel eens van nieuwe eigenaren dat de cavia’s liever krokante brokjes eten en dat vinden de meeste dieren inderdaad ook lekkerder, maar een geperst brokje is onder een lagere temperatuur geproduceerd, waardoor de voedingsstoffen beter behouden worden. Als een cavia gewend is aan het voer is er dan ook geen probleem. Wij zijn er voorstander van om als droogvoer een voer te nemen dat alleen maar korrels bevat. Dan kunnen ze namelijk niet alleen het lekkere eruit pikken (wat vaak niet de brokjes zijn).

 

Krijgen onze cavia’s dan nooit wat extra’s? Jazeker wel, bijna elke dag zelfs! Ze krijgen verschillende kruidenmixen, losse kruiden, gedroogde groentes of blaadjes en regelmatig muesli. Deze muesli is redelijk energierijk en wordt dus in kleine beetjes gegeven om te voorkomen dat de cavia’s te dik worden. En om dus te voorkomen dat ze hun brokjes laten staan. Jonge dieren, dieren met een nestje of zieke dieren krijgen daarentegen meestal onbeperkt muesli, zodat ze lekker kunnen aankomen of aansterken.

 

Uiteraard krijgen de cavia’s ook elke dag meerdere soorten verse groenten, want er gaat niets boven vers! In verse producten zitten natuurlijke vitamines en mineralen en actieve stoffen die niet aanwezig zijn in gedroogde of verhitte producten.

U kunt de producten die wij gebruiken bestellen in onze webwinkel:

shop.beestenplein.nl

 

Hoe kijken jullie tegen fokkers aan?

Wij zijn helemaal niet tegen hobbyfokkers. Als deze mensen op een verantwoorde manier fokken, is het alleen maar mooi dat er veel plezier wordt beleefd aan het houden van cavia’s. Dat wil zeggen: ze gaan goed met hun dieren om, ze fokken niet teveel en met gezonde dieren en combinaties, en uiteraard zoeken ze goede eigenaren voor de dieren die bij hen gefokt zijn. Daarnaast zien we heel duidelijk er simpelweg meer mensen graag jonge cavia’s willen. Aangezien die niet zo heel vaak geboren worden in een opvang kunnen ze dan beter van een goede fokker komen!

De meeste mensen die bij een opvang op zoek gaan naar cavia’s kiezen heel bewust voor dieren die een tweede kans verdienen. Wij hebben dan ook nog niet ervaren dat opvangdieren blijven zitten omdat er fokkers zijn.

Reacties zijn gesloten.